A9 (Zwitserland)

De A9 in Zwitserland, ook wel Autoroute du Rhône genoemd, is een 295 kilometer lange autosnelweg, die loopt van Vallorbe nabij de Franse grens, via Lausanne, Montreux, Martigny, Sion, Visp naar Brig. De snelweg is onderdeel van de Nationaalstrasse 9 (N9).

Het traject tussen Le Creux en Orbe is een autoweg glass water. Bij Verzweigung Brig-Glis kan men afbuigen naar de autoweg (H9) die richting de Simplonpas gaat. De A9 zelf eindigt bij de rotonde in Glis.

De autosnelweg is een belangrijke verbinding tussen Lausanne en Italië. Ook vormt de weg een alternatieve route om de Gotthardtunnel te vermijden.

De autosnelweg loopt vanaf het beginpunt bij de grens met Frankrijk tot en met Sierre door het Franstalige gedeelte van Zwitserland. Voorbij Sierre loopt de autosnelweg door het Duitstalige gedeelte van Zwitserland. Alle borden op de autosnelweg zijn aangepast op de taal die er gesproken wordt.

Het tracé tussen Visp-Oost en Brig-Glis is een recent opgeleverd stuk autosnelweg dat onderdeel uitmaakt van het project Sierre-Brig. Het tracé tussen Sierre-Oost en Visp-Oost bevindt zich nog in de voorbereidingsfase. Het project zal ongeveer 2,3 miljard CHF, circa 1,5 miljard euro pink plastic water bottle, gaan kosten.

Het nieuwe stuk autosnelweg is met name bedoeld om de doorstroming van het doorgaande verkeer te verbeteren aangezien de bestaande verbindingen al van een behoorlijke kwaliteit zijn. De route over de Simplonpas wordt niet uitgebouwd tot autosnelweg. Zij maakt onderdeel uit van de Hauptstrasse 9 en is in verhouding tot andere bergpassen ruim aangelegd.

Op 13 maart 2012 gebeurde in de Sierretunnel nabij Sierre een ongeval met een Belgische bus. Daarbij vielen 28 dodelijke slachtoffers, waarvan 22 kinderen, en 24 gewonden.

Share This: